Kameroen op stelten!

Ik zit hier buiten op mijn veranda, drink een Kameroenees biertje, Export 33, 0.65 ltr.

Het is denk ik mijn laatste, want vanaf volgende week begint de voorbereiding waarbij de training intensief zal zijn. Dan kan ik me geen alcohol meer veroorloven. Gisteren heeft bondscoach Arie Haan mij gescout tijdens de wedstrijd van de Bamenda-teachers. Ik was in topvorm en scoorde 3 goals. Één prachtgoal, een stift over de keeper vanaf een meter of achttien, en twee typische Pinch-hitter-goals zoals alleen ik en Huntelaar dat kunnen. Na de wedstrijd in het clubhuis werd ik benoemd tot man of the match waarna ik het contract met het nationale team, ‘de ontembare leeuwen’ tekende. Ik krijg niet betaald voor de opdracht, wel reiskostenvergoeding voor de taxi, maar het gaat hem om de eer! De taakomschrijving in het contract is heel helder en staat gedrukt met grote vette letters:

Task and responsibility:
To lead Cameroon to the World Cup 2010, or at least to the second round of the World Cup. Main aim is to score minimally one goal more than the Netherlands on the 24th of June 2010. This because they are the most threatening rival of the Cameroonian National team.Ik tekende het contract zonder twijfel, met één overtuigende handbeweging. De bondscoach schudde me de hand en overhandigde me een shirt met groen-witte strepen. Dat snapte ik niet helemaal, maar ik deed net alsof en lachte vriendelijk. Daarna aten we Achu, lokaal gerecht van bonendeeg, gele soep van de as van verbrande aardappelschillen en een stuk koeienhuid. We dronken ook toen een export bier. Ik genoot met volle teugen!


En toen werd ik wakker…..

Het is geen droom, het is echt. Ik ben in Kameroen, Bamenda! Én ik speel voetbal bij de plaatselijke veteranen, maar daar blijft het bij denk ik. Afgelopen zaterdag zouden we een ‘uitwedstrijd’ hebben in Bali (Kameroen, niet Indonesië), waar we uitgenodigd waren. Maar dat ging op het laatste moment niet door omdat zij er op het uur U achter kwamen niet genoeg middelen te hebben voor versnaperingen. Stel je voor: Den Dam belt af, geen geld voor potje bier en zakje patat. Gaaf hé….!Gelukkig raak ik steeds meer gewend hier en valt het werk best mee. Het is de bedoeling dat ik een strategie ontwikkel voor een NGO (Non-Governmental-Organisation) hier in Bamenda, genaamd SIRDEP www.sirdepngocameroon.org. Ik heb een stuk of vijftien autochtone collega’s die veel inzet tonen en betrokken zijn, iets dat je misschien niet zou verwachten van een afrikaan. Maar, met een werkloosheidspercentage van meer dan 70% is men in werkelijkheid blij met een baan(tje) ook al is het voor sommigen onbetaald.Ik heb samen met de directeur, de financiële man, de boekhouder en één van de aandeelhouders een comité gevormd die de ontwikkeling en implementatie van het plan handen en voeten geeft. De komende weken zijn we druk met interviewen van klanten, personeel, aandeelhouders en sponsoren van SIRDEP. Op 23-24-25 Juni, dan speelt oranje echt tegen Kameroen trouwens, organiseren we een workshop om het onderzoek te presenteren en ideeën voor de toekomst te genereren.

Verder woon ik op loopafstand van het werk in een nieuw appartement. Het is de kelder van een groter complex dat tegen de berghelling is gebouwd. Aan de voorkant loopt een weg, en aan de achterkant mijn woning. In vergelijking met lokale bevolking is het een paleis, want het is echt van alle gemakken voorzien, alleen koud douchen, dat went trouwens snel. Regelmatig is er een power-cut of is er geen stromend water, maar dat duurt meestal maar een paar uur. Heeft ook voordelen, want nadien kun je koffie tappen!De eerste acht weken zijn toch voorbij gevlogen, ondanks dat de tijd vooral in het begin leek te kruipen. Maar ik begin me hier aardig op mijn gemak te voelen, wat een soort van voorwaarde is voor verdere voortzetting, en ook het werk resulteert in wat positiefs. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier wat kan leren en hopelijk een klein verschilletje kan maken, dat is mijn missie. Gelukkig krijg ik binnenkort bezoek van mn meisje, dat is ook geweldig!Ik zal vast nog eens een update doen, misschien kan ik tijdens het WK optimaal FM of de NOS wel van dienst zijn door te corresponderen voor Jack van Gelder ofzo… zou wel lachen zijn!

Nou jongens, hou je taai en tot de volgende keer! Ohja, voor weekendje weg zijn jullie hier van harte welkom. Teachersclub zal zorgen voor hapje en drankje…. Denk ik zo….

Succes met de rest van de competitie, hoop dat jullie een spits hebben gevonden die minstens net zoveel doelpunten maakt als ik…..;)

Vanuit Kameroen,

Next Time!4 opmerkingen:

Anoniem zei

Heino,

Ik zie dat je met broers van Eto'o al aan het trainen bent voor volgend seizoen !! Dit seizoen kunnen we net geen kampioen meer worden, maar zorg dat je er eind volgend seizoen weer bij bent op de platte wagen!!

Ut geet ow goed doar!!

Stef.

Anoniem zei

Doe ik stef! Bedankt! Komt goed!

Hennig an! Hier gaat dat vanzelf.

Hein

Anoniem zei

Waarum ist ja der Hein so schönn....

Leuk om te horen dat je het naar je zin hebt.

Mocht je bij het ballen een keer een scheids nodig hebben, kom ik graag een keer fluiten. De onkosten ter plaatse betaal ik dan zelf wel.

Maak er een mooie tijd van.

Groet'n Klunder

Anoniem zei

EEEEEEEY Heino,

ik zit net als jou heerlijk in het warme verwegistan... Alleen jij zit er blijkbaar luxer bij dan als ik de helft van de tijd.
In ieder geval succes daar en zie je aankomend seizoen wel ;-)

Greets,
Jon